Abisko – et mekka for fotografer og kunstnere

Midtveis mellom Narvik og Kiruna ligger Abisko. Svenskene legger trykket på a-en. Man sier også – med trykk – at Abisko og svensk foto- og malerkunst er to sider av samme sak.
- Det er det eiendommelige blå lyset vi har her i nord, sier sjef for Svenska Turistforeningens anlegg, Putte Eby. I svenske kunstnerkretser har Abisko samme klang og status som danske Skagen.

Årlig er det flere fotoutstillinger i lokalene til STF og tilliggende herligheter. Her er også et ukelangt sommerlig digitalt fotokurs. Det er med andre ord mange grunner til at også fotointeresserte nordmenn bør merke seg dette lille stedet, midt i svensk Lappland.

Det var på mange måter Hjalmar Lundbom som startet det hele. Han var den første sjefen for det mektige svenske gruveselskapet LKAB i Kiruna. Han hadde en betydelig bekjentskapskrets blant svenske intellektuelle og kunstnere allerede da han ankom Kiruna i Nord-Sverige for å hente jernmalm opp fra de rike malmårene. Da jernbanen mellom Kiruna og isfri havn i Narvik var ferdig i 1902, etablerte den svenske turistforeningen seg i ingeniørboligene i Abisko. Nå kunne Hjalmar Lundbom invitere sine kunstnervenner til den eksotiske ødemarken med det eiendommelige lyset, de store flatene, den milelange innsjøen, elven med sin canyon - og ikke minst de fantastiske fjellene. Fjellformasjonen Lapporten er i særklasse Sveriges mest malte og fotograferte fjellformasjon. Det gjorde ikke saken bedre da et bilde av den svenske fjellfotografen Sven Hørnell ble årets frimerke i Sverige, og Lapporten i bokstavelig forstand kom på alles tunger. I en parentes kom også skrivende kunstnerer på besøk til Abisko. Selma Lagerløf skrev deler av sin ”Nils Holgersons Resa” i et anneks på Abisko. Stedet ble gjennom mange tiår en magnet på kunstnere av ulike kaliber og med ulike uttrykksmåter.

For fem år siden kom også Putte Eby med familie som plassjef til STFs største anlegg. Han hadde riktignok vært sjef for to andre STF-anlegg, men kom nå fra sentrale Stockholm. Uten sammenligning for øvrig hadde også han en betydelig bekjentskapskrets med blant annet mange fotokunstnere som det ble naturlig å invitere til å vise frem sine bilder.

-I vår storstue har vi en 13 meter lang vegg. Den er 3 meter høy og her er det godt med lys: Et meget egnet sted å vise sin kunst frem, sier Putte Eby. Også andre rom tas i bruk ved høve.
- Vi har utstillinger her to-tre ganger i året. Det er på en måte en over hundre år gammel tradisjon som vi bare sørger for å holde vedlike.
-Bare svensk kunst?
-Ja så langt.
-Kunne det være aktuelt å stille ut norsk fotokunst?
-Å ja, svært gjerne. Mitt ”utvalg” er basert på bekjente og deres bekjentskapskrets, men jeg er mer enn interessert i å få kontakt med andre fotokunstnere, sier Eby.
-Takket være fotograf Peter Rosén som bor et par kilometer unna, kan vi en uke om sommeren tilby et lærerikt fotokurs. Gjennom en hektisk og lærerik uke fotograferes og diskuteres fra tidlig om morgenen til langt på kveld. 2008-kurset blir vanligvis lagt ut på nett i slutten av februar.

Fakta:
Abisko turiststation, 250 mil nord for polarsirkelen, 388 moh, 1 times kjøring langs mellomriksvei E 10 fra både Kiruna i Sverige og Narvik i Norge. Alternativt med jernbane fra Stockholm/Boden/Kiruna eller med Ofotbanen fra Narvik. Naturvårdsverket har et eget anlegg, et Naturum, med informasjon om naturen. Her kjører man daglig et lysbildeshow, og har flere fotoutstillinger i løpet av året. Pr. høst 2007 er her en utstilling av fotokunstneren Åsda Kullin. Abisko er det ene endepunktet for den 440 kilometer lange (som går til Hemavan). To kilometer mot øst ligger tettstedet Abisko Østra. I 1910 ble et 72 km2 stort område opp langs Abiskodalen lagt ut som Sverige første Nasjonalpark.

Les mer:
Abisko: http://www.abisko.nu
Åsa Kullin: http://www.asakullin.com
Kungsleden: http://www.svenskaturistforeningen.se/templates/Area.aspx?id=217

Harald Harnang - Putte Eby
Putte Eby
Harald Harnang
STF-plassjef i Abisko, Putte Eby, med et flyfoto fra Padjelanta, den største nasjonalparken i Sverige, er motivet til en mindre utstilling sommeren 2007
Harald Harnang -
Harald Harnang
På Naturvårdsverkets Naturum vises daglig diasshow fra Abisko Nasjonalpark, og høsten 2007 også med fotografier av Åsa Kullin
Harald Harnang (repro) - Lapporten
Lapporten
Harald Harnang (repro)
Maleri av O. Hermelin, datert 1907. Bildet henger i peisestua på Abisko Turiststasjon
Harald Harnang - Lapporten
Lapporten
Harald Harnang
Sveriges mest fotograferte og malte fjellformasjon, her med den naturvitenskapelige stasjonen i forgrunnen
Janet Svensson -
Janet Svensson

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu